Parohia Sighişoara 6 Parohia Sighişoara 6

PAROHIA ORTODOXĂ SIGHIŞOARA VI

Istoricul comunităţii parohiale

Parohia Ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul” – Sighişoara VI face parte din Protopopiatul Sighişoara, judeţul Mureş, Arhiepiscopia Alba-Iulia.
Parohia Ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul” – Sighişoara VI este aşezată în partea de SV a municipiului Sighişoara, între Dealul „Vârtej” al Cetăţii Sighişoara şi Valea Şaeşului, străbătută de DJ.106, ce face legătura cu centrul vechi al oraşului.
Parohia a fost înfiinţată în anul 1998.

Prezentarea generală a localităţii. Începuturile cetăţii medievale Sighişoara sunt plasate de către cronicarul sighişorean Georgius Kraus în anul 1191. Conform acestuia, iniţial cetatea a fost construită doar pe vârful dealului înalt de 425 m. AŞezat în mijlocul localităţii, dealul poarta şi astăzi numele de „Dealul cetăţii”. În anul 1298 este menţionată denumirea germană Schespurch (mai târziu „Schäßburg”). Localitatea este menţionată în anul 1367 ca „civitas” (oraş).

Numele românesc al oraşului este atestat în scris din anul 1435. Forma „Sighişoara” a pătruns în română pe filiera maghiară, fiind o adaptare a numelui „Segesvár”.
În ciuda celor două războaie mondiale care au zguduit sec. XX, Sighişoara îşi păstrează intacte aproape toate clădirile sale emblematice şi îşi continuă drumul prin timp. În perioada interbelică, oraşul devine reşedinţa judeţului Târnava Mare. În prezent face parte din judeţul Mureş.

Sighişorenii au ştiut dintotdeauna să conserve, să aprecieze şi să fie mândri de istoria şi tradiţiile lor. Acest lucru se poate vedea şi astăzi, mai cu seamă în timpul renumitului festival medieval. Impus ca unul dintre principalele evenimente culturale ale României, festivalul oferă numerosului public venit din toate colţurile ţării şi ale lumii numeroase atracţii: teatru, muzică, arte plastice, expoziţii, dans, film, recital de poezie medievală, expoziţie de carte, concerte pentru tineret şi conferinţe, spectacole de animaţie stradală, concerte de seară, concerte corale, expoziţie de costume medievale şi cursuri de dans medieval.



Istoricul bisericii parohiale

În primăvara anului 2001 a fost pusă piatra de temelie a noii biserici parohiale de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei, lucrările de construire derulându-se până în toamna anului 2006.
Planul arhitectural a fost realizat de arhitectul Grigore Filimon din Alba-Iulia, iar calculele de rezistenţă au fost asigurate de inginerul Emil Oltean din Sibiu.
Din punct de vedere ornamental, biserica se înscrie într-un sistem de proporţii şi ornamente specifice stilului bisericilor tradiţionale cu o singură cupolă, pantocrator, pridvorul este deschis şi în ansamblu este o construcţie din beton armat cu zidărie portantă, de cărămidă, şarpantă din lemn cu învelitoare din tablă tip ţiglă metalică.

Biserica are lungimea de 25 m, lăţimea maximă la abside este de 12,50 m. Pronaosul are lăţimea de 9,50 m la interior, iar înălţimea sub arcade este de 7,00 m de la cota „+/-0,00” şi respectiv 16,50 m la cupolă, exclusiv crucea.
Pictura este realizată în tehnica „fresco” tradiţională şi a fost pusă în operă între anii 2007-2010, de către pictorul Tudorel Ciuhureanu din Bucureşti.
Clopotniţa şi corpul de clădire destinat activităţilor „Centrului cultural-catehetic Sfântul Nicolae”, au fost construite între anii 2008-2011. Proiectul arhitectural a fost executat de arhitectul Alexandru Vlaicu din Bucureşti, iar calculele de rezistenţă au fost asigurate de inginerul Ilie Nan din Sighişoara.

Casa parohială. Punerea în operă a acestui obiectiv a avut loc între anii 2007-2010.
Preotul paroh, de la înfiinţarea parohiei şi până în prezent, este Antonel Crăciun, având distincţia de iconom.
Cântăreţii care sunt activi în prezent sunt: Constantin Urdea, Ioan Albu şi Bogdan Colceriu, iar în funcţia de epitrop al parohiei este domnul inginer Pavel Popovici.



Cimitirele

Parohia are două cimitire, unul situat în fostul cătun Angofa cu o suprafaţă de 0,70 ha, şi cel de al doilea cimitir este situat în partea de sud a parohiei, pe drumul judeţean 106, strada Ana Ipătescu FN, cu o suprafaţă de 1,28 ha. Gradul de ocupare este de aproximativ 90% din totalul suprafeţei.

Activităţi culturale şi filantropice în trecut

Parohia fiind înfiinţată în anul 1998, principalele activităţi au fost concentrate pe partea de slujire, organizare şi de construire a bisericii parohiale. A fost organizat grupul de cateheză dedicat în mare parte copiilor şi tinerilor din parohie, dar şi alte activităţi dedicate vârstnicilor : pelerinaje la mănăstirile vechi cu tradiţie, seri duhovniceşti, etc.



Profilul actual al parohiei

Parohia Ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul” – Sighişoara VI, conform ultimului recensământ al parohiei, reactualizat, cuprinde un număr de 1348 de credincioşi.
În toamna anului 2009 a fost înfiinţat Centrul cultural-catehetic „Sfântul Ierarh Nicolae” care activează pe lângă parohie şi este coordonat de Preotul paroh Antonel Crăciun. Centrul cultural-catehetic vine în sprijinul copiilor şi al tinerilor din Sighişoara cu următoarele activităţi principale:
- Activitate catehetică: discuţii şi dezbateri pe anumite teme religioase.
- Activităţi practice: pelerinaje la mănăstiri, excursii în diverse zone de mare însemnătate geografică sau istorică, participarea la diferite activităţi cu caracter sportiv şi recreativ (precum: campionate de şah, tenis de masă etc.).
- Activităţi sociale: colectarea şi distribuirea de ajutoare pentru persoanele nevoiaşe, acţiuni de muncă voluntară.
Pentru copiii defavorizaţi se oferă meditaţii gratuite la disciplinele: Limba română, matematică, fizică, engleză, franceză, germană.



Datele de contact ale parohiei

Date de contact, adresa: str. M. Eminescu, nr. 40, localitatea Sighişoara, judeţul Mureş.
Telefoane: 0786052336; 0745608932.
Site: www.parohiaioanbotezatorul.ro
E-mail: paroh.ort_inb@yahoo.com
Hramurile lăcaşului de cult sunt: „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul” (7 ianuarie) şi „Învierea Domnului”.

Surse bibliografice
  • - Documentele oficiale din arhiva parohiei;
  • - http://www.sighisoara-traditiesilegenda.ro/localizare.php


Galerie foto

Preot Antonel Crăciun - Iconom Preot Antonel Crăciun

Data naşterii: 24.10.1969
Localitatea: Corabia
Judeţul: Olt
Stare civilă: căsătorit
Copii: -
Studii:
- Facultatea de Teologie Bucureşti (1996)
- Facultatea de Ştiinţe Sibiu (2008)
- Master Teologic (2008)
- Doctorand
Hirotonit preot: 03.01.1993
Rang bisericesc: Iconom
Telefon: 0786052336

© Copyright Protopopiatul Ortodox Sighişoara