Parohia Zagăr Parohia Zagăr

PAROHIA ORTODOXĂ ZAGĂR

Istoricul comunităţii parohiale

Parohia ortodoxă Zagăr se află în jurisdicţia Protopopiatului Ortodox Român Sighişoara.
Localitatea poartă numele de Zagăr, dar ea era cunoscută în trecut sub numele Rode, când satul era locuit de populaţia săsească. De asemenea în scriptele autorităţilor maghiare apare numele de Zagor. O legendă locală ne spune că numele vine din denumirea slavă Zagoriţa care ar însemna „după dealuri”.

Comuna Zagăr este situată în partea sudică a judeţului Mureş pe drumul judeţean 142C care leagă Târnava Mare de Târnava Mică, aflându-se între cele două râuri. Zagărul este o comună înconjurată de dealuri, având o suprafaţă de 3902 ha. Localitatea Zagăr îşi are începuturile din perioada medievală, fiind atestată istoric în anul 1412, având locuitori majoritari de naţionalitate săsească. De-a lungul istoriei populaţia română a crescut. După al doilea război mondial, saşii au fost evacuaţi de trupele germane în retragere, şi au fost aduşi colonişti din zonele muntoase din ţară, iar românii băştinaşi care aveau case modeste la marginea satului, pe locuri înalte, greu accesibile, s-au mutat în casele saşilor. După război, unele familii de saşi s-au întors în Zagăr, recuperându-şi proprietăţile, însă în timpul regimului comunist şi mai ales după anul 1990, au plecat cu toţii în Germania, în locul lor venind în sat români şi etnici rromi.



Istoricul bisericii parohiale

Biserica (locaşul de cult) din comuna Zagăr datează din anul 1911. Înainte de construirea bisericii, puţinii români aveau o casă de rugăciune provizorie. Pe locul unde se găseşte astăzi biserica era teren liber aparţinând văduvei Maria Popovici care a donat jumătate din proprietatea ei pentru a se construi biserica.
Biserica este construită în formă de navă, din cărămidă, având un turn clopotniţă în partea de apus. Lungimea este de 15 m, lăţimea de 7 m, iar înălţimea turnului de 15 m.

Din anul 2010 biserica parohială a intrat într-un amplu proces de renovare arhitecturală. Astfel, în decursul acestor cinci ani, s-a dotat biserica cu încălzire centrală pe gaz, s-a realizat înlocuirea completă a acoperişului bisericii, înlocuirea totală a acoperişului turnului, (ambele realizate în stilul mănăstirilor bucovinene), renovarea faţadei acestuia şi înlocuirea celor două cruci de pe acoperişul bisericii, au fost înlocuite ferestrele vechi cu unele noi din lemn stratificat, s-a realizat un trotuar pavat cu dale în jurul bisericii.

Pictura a fost realizată în anul 1975 în tehnica fresco, de către pictorul Toma Condrea din Râşnov, Braşov.
Biserica are ca obiecte de patrimoniu, două cărţi de cult tipărite cu litere chirilice: Evanghelia din anul 1853 şi Penticostar din anul 1859.

Şirul preoţilor parohi
Din 1911 până în 1926 administrează parohia Preotul Nicolae Galea de la Viişoara. Între anii 1926-1930 administrează parohia Preotul Emil Petri din Viişoara. În 1931 îl găsim din nou pe Preotul Nicolae Galea, iar în 1932-1933 revine Preotul Emil Petri. În anii 1934-1940 este numit paroh Preotul Ioan Rusu care construieşte şi casa parohială. Între anii 1941-1946 Preotul Zosim Huţiu, 1947-1948 Preotul Zaharie Borza, 1948-1949 Preotul Alexandru Rahmistruc, 1950-1953 Preotul Ioan Turcu, 1958-1963 Preotul Stoica Ionel Zamfirescu, 1965-1970 Preotul Gheorghe Neagoş, 1970-1976 Preotul Vichentie Dăngulea, 1976-1984 Preotul Mircea Moşneag, 1984-1997 Preotul Dumitru Papiţoaie, 1997-2003 Preotul Nicolae Lup, 2003-2010 Preotul Ioan Călin Iuşan, din 2010 până în prezent este paroh Preotul Silviu Eugen Popescu.



Cimitirele

Parohia deţine două cimitire: unul în partea de SV a satului în care sunt îngropaţi credincioşii români, având o suprafaţă de 6000 de m2, iar al doilea se află în partea de N a satului unde sunt îngropaţi credincioşii de etnie rromă, având o suprafaţă de 2700 m2.

Profilul actual al parohiei

Parohia Ortodoxă Română Zagăr este alcătuită din 835 de credincioşi din care: 445 români şi 390 de etnie rromă.
Oficiem sfintele slujbe în biserica parohială în zilele de: miercuri, vineri, sâmbătă, duminică, în sărbători şi în ajunul acestora. Cercetăm pe enoriaşii bolnavi şi vârstnici la casele lor. În ultimii cinci ani, la fiecare Sfântă Liturghie de Duminică sau de Sărbătoare, fără excepţie, avem credincioşi la Împărtăşanie (spovediţi şi pregătiţi după rânduială).

Am înfiinţat şi organizat un spectacol anual de colinde de Crăciun, „Leru-i Doamne Ler”, ajuns la a patra ediţie, la care participă trei coruri ale parohiei, solişti tineri şi grupuri de teologi. Am înfiinţat în anul 2012 un cor de copii, „Iconiţe”, pe care i-am învăţat colinde, pricesne, cântece patriotice şi folclorice, cu care am participat la diferite spectacole, ajungând cunoscuţi şi foarte apreciaţi la nivel de protopopiat. Organizăm, în parteneriat cu primăria şi şcoala, serbarea anuală a Zilei Naţionale de 1 Decembrie, printr-un spectacol de cântece şi poezii patriotice. De Crăciun, organizăm piese de teatru religios în biserică „Irozii” şi „Naşterea Domnului”, cu copiii din parohie. Organizăm pelerinaje, la diferite mănăstiri, cu ocazia unor hramuri.

Prin activităţile pe care le desfăşurăm atât pe plan edilitar cât şi pe plan pastoral-misionar, cultural, catehetic şi filantropic, încercăm (şi avem semne îmbucurătoare) să-i aducem pe credincioşi, cât mai aproape de Dumnezeu şi cât mai des împreună în împrejurări binecuvântate. Putem afirma că parohia noastră a devenit astăzi liantul dintre instituţiile comunei şi motorul principal care menţine vie şi activă întreaga comunitate.
Menţionăm că Parohia Ortodoxă Zagăr are ca filie – Seleuşul Mic, în care locuiesc 150 persoane, pentru care s-a amenajat ca loc de rugăciune una din casele localităţii.



Datele de contact ale parohiei

Parohia ortodoxă Zagăr, Comuna Zagăr, Str. Principală, nr. 249, Telefon: 0786052353.

Surse bibliografice
  • - Istoric al Bisericii Ortodoxe Zagăr, Pr. Dăngulea Vichentie, 1972.
  • - https://zagarcity.wordpress.com/about/
  • - https://ro.wikipedia.org/wiki/Zagăr,_Mureş


Galerie foto

Preot Silviu Eugen Popescu Preot Silviu Eugen Popescu

Data naşterii: 19.09.1984
Localitatea: Cugir
Judeţul: Alba
Stare civilă: căsătorit
Copii: 3
Studii: Facultatea de Teologie Alba Iulia (2010)
Hirotonit preot: 14.03.2010
Telefon: 0786052353

© Copyright Protopopiatul Ortodox Sighişoara