Parohia Bălăuşeri Icoana

PAROHIA ORTODOXĂ BĂLĂUŞERI

Istoricul comunităţii parohiale

Parohia Ortodoxă Română din comuna Bălăuşeri, judeţul Mureş, Protopopiatul Sighişoara, se află situată la intersecţia drumurilor Sighişoara - Târgu Mureş şi Sovata – Târgu Mureş, şi spre Târnăveni, pe malul drept al râului Târnava Mică. La E este învecinată cu satul Călimăneşti, la V cu satul Coroi, la N – dealul mare al Bălăuşeriului, şi dincolo de deal, satul Găieşti, iar dincolo de Târnava Mică, la S se află satul Agrişteu.

Parohia a fost înfiinţată în anul 1852. Tot în acel an, credincioşii, puţini la număr, (19 familii), au ridicat o bisericuţă din lemn, închinată Maicii Domnului, pe un teren donat de către familia Nicula Teodor. Ca dovadă se păstrează, în turnul actualei biserici, un clopot cu inscripţia 1851, aparţinând bisericii vechi.

În anul 1900, iniţial, a existat o biserică veche de lemn, demolată, în locul ei construindu-se actuala biserică de piatră şi cărămidă, biserică revendicată şi retrocedată în anul 1990 cultului greco-catolic.



Istoricul bisericii parohiale

În urma retrocedării bisericii către cultul greco-catolic, credincioşii ortodocşi au rămas fără biserică, fără cimitir, fără nicio proprietate, ea devenind filie a satului Agrişteu, în anul 1990. Vrednicul Preot Ionel Pop, cu binecuvântarea sfintei noastre Arhiepiscopii, la hotărârea Consiliului Parohial, începe construcţia unei noi biserici pentru a oferi servicii religioase credincioşilor din Bălăuşeri. Bunul credincios ortodox Ioan Hancu şi soţia sa Lucia Ana, au donat un teren din proprietatea lor spre a se zidi biserică. Piatra de temelie se pune în anul 2005 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei, numind ca Preot pe Preacucernicul Florin Bengean. Cu sprijin de la Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu efortul efectiv al Părintelui Ionel Pop, încep lucrările de construcţie. Începând cu anul 2009, noul Preot, Ştefan Ioan Puiu este numit în această parohie, şi cu mult elan continuă lucrările de construcţie a noii biserici cu hramul ,,Învierea Domnului“. Pentru a satisface nevoile religioase ale credincioşilor, Părintele Ştefan Ioan Puiu, aşează între zidurile ridicate până la centură, sub cerul liber, un cort, amenajat pentru oficierea Sfintei Liturghii. După 24 ani de întrerupere, se oficiază, din nou, Sfânta Liturghie în parohia Bălăuşeri. Între anii 2009-2012 se definitivează construcţia acoperişului, se finisează cele două turle, se aşează sfintele cruci, s-a tencuit şi zugrăvit exteriorul, montându-se şi sistemul de încălzire. S-a lucrat intens şi la amenajarea exterioară a bisericii, ziduri de sprijin, pavaje, rigole, etc. Biserica este construită în stil bizantin, sub formă de cruce şi are următoarele dimensiuni: lungimea de 13,90m, lăţime de 10,40 m şi înălţimea de 13,30 m. Acoperişul este realizat din beton armat, cu arce, cupole, şi două turle, fiind acoperit cu tablă.


Cimitirul

Actualmente, parohia nu are în administrare cimitir, credincioşii fiind îngropaţi în cimitirul bisericii greco-catolice.

Profilul actual al parohiei

Parohia ortodoxă din Bălăuşeri este o parohie misionară având 9 familii cu 24 credincioşi.



Datele de contact ale parohiei

Parohia Ortodoxă Română Bălăuşeri, sat Bălăuşeri, jud. Mureş. Tel. 0786052317

Surse bibliografice
  • - Inventarul în VII liste întocmit de părintele protopop Ioan Dragolea.

Galerie foto

Preot Ştefan Puiu Preot Ştefan Puiu

Data naşterii: 23.02.1959
Localitatea: Căpuşu de Câmpie
Judeţul: Mureş
Stare civilă: căsătorit
Copii: 3
Studii: Facultatea de Teologie Alba Iulia (2008)
Hirotonit preot: 24.04.2009
Telefon: 0747049910

© Copyright Protopopiatul Ortodox Sighişoara