Parohia Coroisânmartin Parohia Coroisânmartin

PAROHIA ORTODOXĂ COROISÂNMARTIN

Istoricul comunităţii parohiale

Localitatea Coroisânmartin este filie a parohiei Coroiu Mic, Protopopiatul Ortodox Român Sighişoara. Biserica parohiei are hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”.
Satul Coroisânmartin este atestat documentar în anul 1324 . Satul Coroisânmartin, reşedinţa comunei, este aşezat pe malul drept al Târnavei Mici si este străbătut de şoseaua judeţeană Târnăveni-Sovata.
La apus, la o distanţă de 3 km se află satul Odrihei, la răsărit satul Coroi la 2 km, la miazănoapte după dealurile care îl înconjoară, se află satul Văleni la circa 4 km, iar la miazăzi, peste Târnava Mică, la o depărtare de 8 km se află comuna Zagăr.
În timp, satul s-a dezvoltat foarte lent, în raport cu posibilităţile reale oferite de fertilitatea solului şi de posibilităţile reale oferite de aşezarea geografică şi de posibilităţile de comunicare şi conlucrare cu vecinii.
În prezent populaţia satului este îmbătrânită, iar ocupaţia lor principală este agricultura şi creşterea animalelor.



Istoricul bisericii parohiale

Nu avem la îndemână date scrise care să amintească de această parohie, deoarece arhiva veche s-a pierdut cu ocazia cedării unei părţi din teritoriul Ardealului către Ungaria, însă conform mărturiilor orale păstrate în tradiţia locuitorilor, satul Coroisânmartin a fost un sat românesc şi creştin din cele mai vechi timpuri.
Se cunoaşte doar faptul că în anul 1850 s-a construit actuala biserică prin strădania şi contribuţia materială a tuturor credincioşilor.
La recensământul făcut de administraţia Austriacă în anul 1760-1762 în Coroisânmartin existau 19 familii ortodoxe.
De-a lungul timpului, filia Coroisânmartin a fost afiliată mai multor parohii, iar din anul 1999 aparţine parohiei Coroiu Mic.

Nu se cunoaşte nici antreprenorul, nici planul după care s-a executat lucrarea. Edificiul este construit din căramidă şi piatră. Biserica are forma de corabie şi aparţine stilului obişnuit al bisericilor ardelene. Turnul este din cărămidă, simplu, acoperit cu tablă. Bolta bisericii este semicirculară. Iconostasul este sculptat din stejar. Dimensiunile bisericii sunt următoarele: lungimea 12m, lăţimea 6m, înălţimea 11m. La început nu exista pictură murală, biserica era împodobită cu icoane, picturi pe lemn sau litografii.

În anul 2012 s-au început lucrările de pictură în interiorul bisericii în tehnica frescă de către pictorul Andrei Ştefan din Călan judeţul Hunedoara, lucrările fiind coordonate de vrednicul Preot Ioan Zamora.
Planul iconografic este cel stabilit de Herminia Bisericii Ortodoxe, având pe bolta Altarului pe Maica Domnului Orantă, pereţii Altarului îi reprezintă pe Sfinţii Ierarhi. Pe tavanul naosului şi pronaosului avem medalioane cu Pantocratorul, Sfânta Treime si Sfântul Ioan Botezătorul, înconjurate de scene din viaţa Mântuitorului.
Pe pereţii laterali avem icoana Deisis, Maica Domnului cu Sfinţii Arhangheli, apoi Sfinţi Mucenici, Muceniţe, Cuvioşi, Cuvioase.
Obiecte vechi de cult nu sunt, dar din aria comunei provin (colecţia A. Scheitz, Tarnevani) trei monede romane imperiale (un dupondius, emis de Maximinus Thrax, doua follis-uri constantiniene). Piesele in col. V. Lazăr.


Cimitirul

Acesta se afla la o mică distanţă de biserică. Deţine o suprafaţă de 1500 m², unde sunt înhumaţi credinicioşii din parohie.

Profilul actual al parohiei

Parohia Ortodoxă Română Coroisânmartin este o parohie misionară, fiind alcătuită doar din 110 credincioşi.
Programul liturgic este conceput astfel încât să răspundă nevoilor spirituale şi necesităţilor enoriaşilor. Slujbele săvârşite la biserică sunt: Utrenia, Sfânta Liturghie, Vecernia, Parastasele, Acatistele, Paraclisele şi Rugăciunile pentru diferite trebuinţe.
În ajunul sărbătorilor la Sfinţi şi la Praznice se slujeşte Vecernia Mare cu Litie, iar în ajunul sărbătorii Hramului bisericii se săvârseste şi slujba de Priveghere.
În fiecare seară de duminică, după Vecernie, se ţine cateheză pentru copii şi tineri.
Se efectuează vizite pastorale la credincioşii parohiei, în special la familile nevoiaşe, la bolnavi şi la cei care se confruntau cu diferite probleme familiale. În postul Crăciunului se organizează cu tinerii program de colinde pe care le susţin în biserică.



Datele de contact ale parohiei

Filia Ortodoxă Coroisânmartin, Str. Principala, nr. 58, 547166-Coroi, Judeţul Mureş,
Telefon: 0786 052 339


Surse bibliografice
  • - Ciobanu, Virgil, Statistica romanilor din Ardeal, Edit. Ardealul, Cluj, anul 1926.
  • - Lazăr, Valeriu, Repertoriul arheologic al judeţului Mures, Casa de Editura „Mureş”, Tg. Mureş, anul 1995.

Galerie foto

Preot Petru Bogdan Nilca

Data naşterii: 28.11.1986
Localitatea: Târgu Mureş
Judeţul: Mureş

© Copyright Protopopiatul Ortodox Sighişoara