Parohia Sighişoara 7 Parohia Sighişoara 7

PAROHIA ORTODOXĂ SIGHIŞOARA VII

Istoricul comunităţii parohiale

Parohia Ortodoxă Sighişoara VII se află în jurisdicţia Protopopiatului Sighişoara, judeţul Mureş şi a luat fiinţă în anul 1999, la cererea credincioşilor, prin desprinderea unei părţi din Parohia Ortodoxă Română Sighişoara IV.
Este situată în cartierul „Târnava”, fiind delimitată de linia ferată şi malul stâng al râului Târnava Mare.
Începând cu anul 2000, Parohia Ortodoxă nr. VII, are personalitate juridică şi se bucură de toate drepturile ce decurg din aceasta, precum şi obligaţiile ce-i revin în baza legilor în vigoare.
Parohia are în jurisdicţie blocuri pe străzile: Crizantemelor, Lalelelor, Trandafirilor, Garoafelor, Daliilor, Margaretelor, Panseluţelor şi case pe străzile: Bujorilor, Viorelelor.



Istoricul bisericii parohiale

Parohia neavând biserică, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei noastre, şi prin hotărârea Consiliului Parohial, s-au făcut demersurile necesare pentru construcţia bisericii:
- obţinerea amplasamentului de la Primăria Sighişoara prin concesiune a 873 m2.
- întocmirea documentaţiei de construcţie.
- aprobările din partea organelor abilitate.
În anul 2003 au început lucrările de construcţie, executate de S.C.CONSIG S.A Sighişoara. Cheltuielile s-au acoperit din donaţiile bunilor noştri credincioşi din Sighişoara, de la Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria Sighişoara, SICERAM S.A. Sighişoara.

În data de 26 Octombrie 2005 s-a pus piatra de temelie de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba-Iuliei, biserica având ca hram „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Acoperământul Maicii Domnului”. La eveniment au participat preoţii sighişoreni înconjuraţi de mulţime mare de credincioşi din tot oraşul.
Ca stil arhitectural, biserica a fost proiectată în stil românesc-muntenesc tradiţional, cu unele decoraţiuni în stil brâncovenesc, care îmbogăţesc faţada bisericii. Biserica are o lungime de 27,40 m, lăţimea de 13,40 m (pe axa absidelor), înălţimea de 26 m (turnul clopotniţei). Suprafaţa construită este 245,13 m2.

Sub întreaga suprafaţă a bisericii se află demisolul, spaţiu generos, amenajat ca şi paraclis, unde se săvârşesc slujbe religioase până în momentul în care va fi definitivată lucrarea de amenajare a bisericii. Frumosul mobilier sculptat în lemn de stejar care împodobeşte paraclisul a fost donat de către Mănăstirea „Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Sighişoara, prin bunăvoinţa preacuviosului părinte arhimandrit Ghelasie Ţepeş şi a soborului mănăstirii. Iconostasul paraclisului a fost construit din lemn de brad efectuat cu ajutorul inimosului Părinte Ioan Cosmin Boian de la parohia Sighişoara V.

În ziua de 25 Iunie 2013, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Irineu al Alba-Iuliei, înconjurat de preoţii sighişoreni şi de o imensă mulţime de credincioşi, în cadrul unei vizite pastorale, a săvârşit rugăciunea de binecuvântare a paraclisului, rugăciune de încununare a unei munci asidue.
De la această dată, credincioşii parohiei noastre participă activ în Duminici şi sărbători la oficierea serviciilor religioase.



Cimitirul

Parohia deţine un cimitir cu o suprafaţă de 9 000 m2. aflat în cartierul Mihai Viteazu.

Profilul actual al parohiei

Parohia este alcătuită din 1271 familii cu 3 300 credincioşi. Biserica parohială se află chiar în mijlocul cartierului „Târnava”. Cartierul este locuit în general de credincioşi tineri, cu mulţi copii care învaţă într-o şcoală modernă, Gimnaziul de Stat „Zaharie Boiu”. Legăturile bisericii cu şcoala sunt deosebite, multe din activităţile şcolare desfăşurându-se sub auspiciul bisericii noastre, copiii fiind nelipsiţi de la serviciile religioase. O atenţie deosebită acordăm catehezei parohiale, având în perspectivă dorinţa de a înfiinţa, în viitorul apropiat, un centru catehetic. Peste săptămână, profesori pensionari şi nu numai, acordă meditaţii copiilor proveniţi din familii defavorizate încercând să aducem şi noi o contribuţie la edificarea lor intelectuală. Sprijinim concret prin colecte şi donaţii şi centrele sociale din Sighişoara, care îşi desfăşoară activitatea sub auspiciul bisericii noastre.

La demisolul bisericii se săvârşeşte: Utrenia şi Sfânta Liturghie (duminica, miercurea, vinerea, sâmbăta şi sărbători) Vecernia (Duminica, miercurea, sâmbăta şi sărbători).
Sfântul Maslu (vinerea)
Sfântul Botez, Cununia (sâmbăta, Duminica)
Parastase (sâmbăta)
Vecernia cu Litia (in ajunul sărbătorilor)



Datele de contact ale parohiei

Parohia Ortodoxă Română Sighişoara VII, Sighişoara, Str. Crizantemelor nr. 5, nr. 7 (biserică), Telefon: 0786052337

Surse bibliografice
  • - Boiu, Zaharie, Cronica Bisericii din Sighişoara.
  • - Boian, Ioan, Istoricul Protopopiatului Ortodox Român Sighişoara.


Galerie foto

Preot Onoriu Dafin - Iconom Stavrofor Preot Onoriu Dafin

Data naşterii: 25.02.1949
Localitatea: Ţigmandru
Judeţul: Mureş
Stare civilă: căsătorit
Copii: 1
Studii: Facultatea de Teologie Sibiu (1978)
Hirotonit preot: 21.12.1976
Rang bisericesc: Iconom Stavrofor
Telefon: 0786052337

© Copyright Protopopiatul Ortodox Sighişoara