Parohia Varolea Parohia Varolea

PAROHIA ORTODOXĂ VAROLEA

Istoricul comunităţii parohiale

Parohia Ortodoxă Română Gogan-Varolea aparţine de Protopopiatul Sighişoara, judeţul Mureş, Arhiepiscopia Alba Iulia. Bisericile parohiei au hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, şi „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Localitatea Gogan aparţine de comuna Bahnea, Judeţul Mureş, comună situată pe Valea Târnavei Mici între localităţile Târnăveni şi Târgu-Mureş. Academicianul clujean Constantin Daicoviciu, împreună cu colaboratorul său, Nicolae Vlasa, de la Institutul de Arheologie Cluj Napoca, afirmă, în lucrările lor, că la Gogan-Varolea există urme de viaţă materială şi spirituală încă din neolitic (5300-2200 î.Hr.), s-au descoperit vestigii ale culturii „Coţofeni”.
Localitatea Gogan-Varolea este atestată documentar în anul 1332.
Numele localităţii Gogan-Varolea derivă din Goganvaralja – în limba maghiară, şi Gogeschburg – în limba germană.



Istoricul bisericii parohiale

Iniţial, la Gogan a existat o biserică veche din piatră şi cărămidă, aflată pe deal, deasupra actualei biserici (anul 1879). Fiind într-o avansată stare de degradare, generată de instabilitatea solului, credincioşii, împreună cu Preotul Valerian Bradi, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei noastre, au pornit la construcţia unui nou locaş de cult. Piatra de temelie s-a pus în anul 1986. Construcţia bisericii a întâmpinat mari greutăţi financiare datorită numărului mic de credincioşi şi a condiţiei lor modeste de viaţă. În cele din urmă, cu ajutorul lui Dumnezeu, lucrarea ajunge la bun sfârşit, spre bucuria credincioşilor de aici. Lungimea bisericii este 12 m, lăţimea de 5 m, şi înălţimea de 11 m.

Sfinţirea bisericii a avut loc în anul 2002, cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, fiind oficiată de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Andrei al Alba-Iuliei înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi un număr mare de credincioşi.
Pictura este realizată în frescă de pictorul Adrian Ignat.
Alături de biserică s-a construit o frumoasă troiţă şi un monument dedicat cinstirii memoriei eroilor neamului, căzuţi în timpul celor două războaie mondiale. O contribuţie deosebită la menţinerea pe linia de plutire a acestei bisericuţe a avut-o domnul director Mihai Ogrean de la AZO – Mureş.

Filia Varolea se află la o distanţă de 3 km de parohia Gogan. Este alcătuită din doar 25 familii de credincioşi ortodocşi, ceilalţi fiind de religie reformată. Bisericuţa de aici a fost zidită în anul 1972 cu fundaţie din piatră, ziduri de cărămidă şi acoperită cu ţiglă. Meşter a fost un localnic, pe nume Mihai Peti, pictura, în tehnica fresco a fost realizată de către doamna Elisabeta Urs. Biserica a fost sfinţită în anul 1975 de către Preasfinţitul Părinte Emilian Birdaş. Este demn de remarcat relaţia deosebită între românii ortodocşi şi maghiarii reformaţi din filia Varolea, aceştia din urmă contribuind şi ei substanţial cu bani şi zile de muncă pentru zidirea edificiului bisericii ortodoxe din filia Varolea.

Şirul preoţilor slujitori ai parohiei Gogan-Varolea sunt: Preotul Iuliu Fărcaş (1969-1975), Preotul Iosif Giurgiu (1977-1989), Preotul Beniamin Sereşan (1990-în prezent) slujeşte în filia Varolea, Preotul Valerian Bradi, între anii 1997-2004, Preotul Ioan Boantă, din anul 2004 - în prezent slujeşte în parohia Gogan.



Cimitirul

Parohia Ortodoxă deţine un cimitir în suprafaţă de 5000 m2.

Profilul actual al parohiei

Parohia Ortodoxă Română Gogan este parohie misionară având un număr de 98 credincioşi.



Datele de contact ale parohiei

Parohia Ortodoxă Gogan, Comuna Bahnea, Judeţul Mureş, Sat Gogan, nr. 59. Telefon fix: 0265 714 351, Mobil: 0768131363

Surse bibliografice
  • - Arhiva Parohială.
  • - Izvoare nescrise.
  • - Mărturii ale credincioşilor.
  • - Soare, Romeo, Lupea, Valentin, Jors, Ioan, Podar, Cornel, Studiu Monografic Bahnea.


Galerie foto

Preot Beniamin Sereşanu Preot Beniamin Sereşanu

Data naşterii: 27.05.1960
Localitatea: Idiciu
Judeţul: Mureş
Stare civilă: căsătorit
Copii: 3
Studii: Seminar Teologic Cluj (1982)
Hirotonit preot: 01.10.1986

© Copyright Protopopiatul Ortodox Sighişoara